Halucinant, creșterea salariului minim aduce o pierdere de aproape 100 lei pentru 1 leu primit.

Halucinant, creșterea salariului minim aduce o pierdere de aproape 100 lei pentru 1 leu primit.

Începând cu 1 iulie, salariul minim va crește, dar pentru unii români această veste nu aduce bucurie. Deși suma neimpozitabilă a fost majorată cu 300 de lei, plafonul de 4.000 de lei la care se aplică a rămas neschimbat. Cei care depășesc acest plafon, chiar și cu un singur leu, vor pierde peste 100 de lei din cauza impozitelor.

Pentru salariații care lucrează ore suplimentare sau primesc bonuri de masă și ajung la un salariu brut de 4.000 de lei, salariul net va fi de 2.497 de lei. Dacă salariul brut depășește suma de 4.000 de lei chiar și cu un leu, salariul net scade la 2.402 lei.

Dumitru Costin, președintele Blocului Național Sindical, explică: „Deci, pentru un leu-doi lei în plus la venitul brut, rezultat din salariul minim, plus sporuri și tichete de masă, pierzi aproape 100 de lei la venitul net.” Christian Năsulea, profesor de economie mondială, adaugă: „Ne așteptam la o modificare care să prevină acest lucru, adică să fie crescută și suma pentru deductibilitate. Dacă statul român nu ajustează legislația pentru a crește pragul de deductibilitate odată cu creșterea salariilor minime, veniturile oamenilor vor continua să scadă.” Consiliul Național al Întreprinderilor Mici și Mijlocii din România a sesizat această problemă guvernului și a cerut majorarea pragului de la 4.000 la 4.400 de lei.

Distribuie articolul:

Publică comentariul

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.