Boala Lyme: Cum Să Recunoști și Să Tratezi Infecția

Boala Lyme: Cum Să Recunoști și Să Tratezi Infecția

Boala Lyme este o infecție bacteriană transmisă la oameni prin mușcătura unei căpușe infectate. Recunoașterea timpurie și tratamentul adecvat sunt esențiale pentru prevenirea complicațiilor. Multe imagini online pot ajuta la identificarea simptomelor.

Simptomele Bolii Lyme și Recunoașterea din Imagini

Infecția cu Borrelia, bacteria responsabilă pentru boala Lyme, se transmite prin mușcătura unei căpușe infectate care rămâne atașată de gazdă pentru cel puțin 36 de ore.

Boala Lyme evoluează în trei stadii:

 1. Stadiul inițial:
  • Erupție cutanată: primul semn al infecției, adesea însoțit de simptome similare gripei.
  • Simptome: erupție cutanată, dureri de cap, gât înțepenit, frisoane, febră, oboseală, dureri musculare și articulare, noduli limfatici umflați. Acestea pot apărea la câteva ore, zile sau săptămâni după mușcătură. Este cel mai ușor de tratat în această etapă.
 2. Stadiul secundar:
  • Simptome: frisoane, febră, dureri de cap, oboseală, dureri și amorțeală în brațe și picioare, probleme de vedere, probleme cardiace (palpitații, dureri în piept), erupție cutanată, paralizie facială (paralizia lui Bell). Infecția începe să se răspândească în tot corpul.
 3. Stadiul terțiar:
  • Simptome: artrită cronică, simptome neurologice și cardiace, dureri severe de cap sau migrene, vertij, dureri migratoare în articulații și tendoane, tulburări de somn și ritm cardiac. În această etapă, vindecarea este cea mai dificilă.

Diagnosticare și Tratament

Pentru diagnosticare, este esențial să consultați un medic infecționist care poate stabili un plan de intervenție adecvat. Tratamentul diferă în funcție de stadiul bolii și implică administrarea de antibiotice conform indicațiilor specialistului.

În cazurile în care simptomele persistă după tratament, starea este denumită „sindromul post boală Lyme” sau „sindromul bolii Lyme post-tratament”.

Prevenție

Pentru a preveni infecția, mai ales în sezonul cald, se recomandă:

 • Purtarea de pantaloni lungi și bluze cu mânecă lungă în natură.
 • Curățarea periodică a curții și aplicarea de pesticide împotriva căpușelor.
 • Utilizarea spray-urilor împotriva insectelor.

Îndepărtarea Corectă a Căpușelor

Dacă intrați în contact cu o căpușă, urmați acești pași pentru a o îndepărta corect:

 1. Folosiți o pensetă fină sau un dispozitiv pentru îndepărtarea căpușelor.
 2. Prindeți căpușa de cap cât mai aproape de piele.
 3. Trageți ușor în sus, fără a strânge sau zdrobi căpușa.
 4. Curățați locul mușcăturii cu un antiseptic sau cu săpun și apă.

Deși diagnosticul poate fi dificil din cauza simptomelor asemănătoare cu alte afecțiuni, erupția cutanată specifică bolii Lyme, vizibilă în multe imagini, poate fi un indicator clar pentru identificarea timpurie a infecției.

Distribuie articolul:

Publică comentariul

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.