Primăria Iași o oportunitate de 50 de milioane de euro

Primăria Iași o oportunitate de 50 de milioane de euro

Primăria Iași primește o oportunitate impresionantă de a transforma mobilitatea urbană în oraș și regiune. În perioada 1 octombrie – 30 aprilie, municipalitatea poate depune proiecte în valoare de aproape 50 de milioane de euro, destinându-le susținerii inițiativelor care vizează îmbunătățirea transportului public și infrastructurii de mobilitate urbană. Această sumă semnificativă este rezervată municipiului și zonei metropolitane în cadrul Programului Regional Nord-Est 2021 – 2027, ca parte a unei priorități de investiții al cărui apel a fost recent lansat.

Conform ghidului solicitantului publicat de Agenția de Dezvoltare Regională Nord-Est (ADRNE), care este autoritatea de management pentru PRNE, Iașul obține cea mai mare sumă la nivel regional, și anume 47,5 milioane de euro. Aceasta reprezintă 21% din totalul fondurilor disponibile, estimat la 226 de milioane de euro.

Primăria Iași are planuri ambițioase care includ achiziționarea de mijloace de transport moderne, cum ar fi tramvaie sau autobuze electrice, și extinderea infrastructurii de transport către zone precum Tomești-Holboca și Valea Lupului. În cazul proiectului de extindere menționat, un contract pentru proiectarea lucrărilor este deja în derulare.

Este important de menționat că acest apel nu presupune competiție între municipalități, ci fiecare municipiu reședință de județ și alte 11 municipii la nivel regional au primit alocări de fonduri. Prin urmare, primăriile trebuie doar să depună proiecte eligibile cu o valoare mai mare de 500.000 de euro. Pașcaniul, de exemplu, a primit o alocare de 6,5 milioane de euro.

Proiectele care pot fi finanțate în cadrul acestui program includ modernizarea și achiziționarea de mijloace de transport electric (tramvaie, troleibuze și autobuze electrice), îmbunătățirea accesibilității pentru persoanele cu dizabilități în mijloacele de transport în comun, crearea de piste pentru biciclete, parcări pentru biciclete și dezvoltarea de zone și trasee pietonale și semi-pietonale partajate.

Alocările pentru fiecare municipiu sunt următoarele:

  • Municipii reședință de județ: Iași (47,6 milioane de euro), Bacău (28,7 milioane de euro), Vaslui (22,5 milioane de euro), Suceava (21,7 milioane de euro), Botoșani (21,1 milioane de euro) și Piatra Neamț (20,4 milioane de euro).
  • Alte municipii: Bârlad (8,9 milioane de euro), Roman (8,8 milioane de euro), Onești (7 milioane de euro), Pașcani (6,5 milioane de euro), Huși (5,6 milioane de euro), Rădăuți (5,5 milioane de euro), Dorohoi (5 milioane de euro), Fălticeni (5,1 milioane de euro), Moinești (4,4 milioane de euro), Câmpulung Moldovenesc (4,1 milioane de euro) și Vatra Dornei (3,7 milioane de euro).

Această oportunitate financiară oferă Primăriei Iași șansa de a dezvolta infrastructura urbană, îmbunătățind astfel calitatea vieții locuitorilor și contribuind la un mediu mai durabil și mai prietenos în oraș și regiune.

Distribuie articolul:

Publică comentariul

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.