Dezbatere Publică APM Iași: Reabilitarea Căii Ferate Roman-Iași-Frontieră

Dezbatere Publică APM Iași: Reabilitarea Căii Ferate Roman-Iași-Frontieră

Agenția pentru Protecția Mediului (APM) Iași va organiza trei dezbateri publice la jumătatea lunii iulie, legate de reabilitarea căii ferate Roman-Iași-Frontieră, marcând ultimul pas procedural înainte de emiterea acordului de mediu. Traseul de aproximativ 140 km, care leagă Romanul de frontieră via Pașcani-Iași, include 123 km de linie dublă electrificată și 17 km de linie simplă neelectrificată.

Dezbaterile se vor desfășura în sălile de ședință ale gărilor din Roman (15 iulie), Pașcani (16 iulie) și Iași (17 iulie). Pe teritoriul județului Iași, calea ferată traversează localitățile: Iași, Pașcani, Târgu Frumos, Podu Iloaiei, Mircești, Hălăucești, Mogoșești-Siret, Stolniceni-Prăjescu, Ruginoasa, Heleșteni, Costești, Ion Neculce, Bălțați, Dumești, Lețcani, Miroslava, Holboca și Ungheni. Alte localități incluse în traseu sunt Roman, Cordun, Săbăoani și Gherăești.

Reabilitarea căii ferate va permite trenurilor de călători să atingă viteze de 160 km/h, iar celor de marfă 120 km/h, conform proiectului tehnic. Contractul pentru proiectare a avut o valoare de 16,5 milioane lei, iar documentația tehnică a fost realizată de firma TPF Inginerie.

Documentația tehnică a proiectului indică diverse stadii de degradare ale infrastructurii din cauza uzurii fizice și morale, precum și a depășirii duratei normale de funcționare. Restricțiile de viteză actuale fac ca durata medie a unei călătorii pe tronsonul Roman-Iași-Frontieră să fie de aproximativ 3 ore și 15 minute.

Distribuie articolul:

Publică comentariul

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.