Candidații care și-au bătut joc de cetățeni

Candidații care și-au bătut joc de cetățeni

Trocul de la Iași

Privind harta țării, lucrurile sunt destul de clare, alianța PSD – PNL și-a împărțit țara, au recâștigat primăriile USR, și-au consolidat Consiliile Locale.

Însă, câteva comunități au avut șansa să scape de tătucii lor, dacă o parte din candidați nu și-ar fi pus orgoliul (sau portofelul) mai presus.

Primul și cel mai notoriu caz este în municipiul Iași. Actualul și viitorul primar Chirica a jucat cartea politică, a cumpărat oameni politici ca la piață.

Chirica ne-a obișnuit deja, după ce a cumpărat doi viceprimari de la USR (Baciu și Timofciuc). Unii zic că erau cumpărați și o parte din consilierii locali USR, cum ar fi fostul consilier local Iulian Hușanu. Hușanu a încercat să își treacă un PUZ de 9 etaje într-o zonă din Bucium unde regimul permite doar 2 etaje.

Hușanu s-a prezentat mereu ca un apărător din Bucium, dar de data aceasta, stomacul a dictat. A fost oprit de USR, astfel și-a retras proiectul. La scurtă vreme după a plecat împreună cu Cosette Chichirău din USR.

Cosette Chichirău „s-a ambiționat” la alegerile locale să candideze, fiind conștientă că va rupe voturile USR, menținând în funcție actualul primar. Chirica l-a bătut pe Bodea cu 6 mii de voturi, Chichirău a rupt 15.000 de voturi – matematică simplă, Chichirău a vândut speranța cetățenilor.

A vândut?

Gurile PNL spun că doamna Cosette și-a negociat deja o poziție de parlamentar pe listele PNL, alte guri spun că va primi poziția de Secretar de Stat în Ministerul Finanțelor. „O’m trăi și o’m vedea” dar câteva lucruri sunt certe : Hușanu va intra în Consiliul Local iar de data aceasta nu va mai avea cine să îl tragă de urechi când își va trece PUZ-ul pentru cele 9 etaje.

Mihai Chirica și majoritatea în Consiliu

PNL are 7 mandate în consiliul local, în timp ce USR-PMP a obținut tot 7 mandate, PSD 6 mandate, AUR 4 mandate iar CURAJ 3 mandate.

Cum e puțin probabil ca PNL să facă coaliție cu USR sau PSD, ne așteptăm ca AUR și CURAJ să fie luați la pachet + momeala unui viceprimar din cele două formațiuni mai puternice.

Schema de la Miroslava

La Miroslava a câștigat primarul Dan Niță cu o diferență de peste 1600 de voturi, însă bătălia s-a dat la Consiliul Local unde diferența a fost mică, USR a obținut 4040 de voturi, în timp ce USR a primit 3488 de voturi.

Făt Frumos scos din sertar

La Miroslava, primarul Dan Niță a arătat că știe mecanismele politice și a aplicat și el schema Chirica. L-au scos din joben pe tânărul „inofensiv” Sebastian Șoroagă și l-au pus candidat la partidul REPER.

Alegerea a fost perfectă, REPER este un partid absent, un start-up marca Cioloș, construit strict pentru alegeri. Dacă național REPER abia a obținut 3.69%, la Miroslava a „reușit” 5.08% la Consiliul Local și 5.69% la Primar ( 570 voturi la consiliu, respectiv 638 la Primar).

Candidatul a fost scos pe ultima sută de metri, scopul a fost să rupă din electoratul USR, în special nemulțumiții. Însă, cu o campanie inexistentă, tot nu se putea clasa peste scorul partidului, așa că PNL i-a asigurat restul de voturi necesare.

Cine este Sebastian Șoroagă?

Se prezintă ca fiind un tânăr antreprenor pasionat de gaming, studii, competențe digitale și atenție, DISCORD!

Tânărul vizionar a fost atât de interesat de comunitatea lui, încât s-a înscris în grupurile de comunitate fix în perioada campaniei electorale. Printre altele, este fiul unui dezvoltator imobiliar din comuna Miroslava, tată care deține și restaurantul GOLDEN KITCHEN din Miroslava.

Asta nu ar fi un aspect rău, că familia are bani, însă Miroslava s-a dovedit a fi comuna magnet pentru dezvoltatorii imobiliari.

Analizând firmele tatălui și a fiului (amin), se pare că era nevoie de o intrare în politică. Firma lui Sebastian a înregistrat in 2022 un profit net de doar 87000 lei față de 2021 când obținea un profit net de 590.000 lei.

Codul CAEN 4120 – Lucrari de constructii a cladirilor rezidentiale si nerezidentiale nu este surprinzător, însă, este surprinzător cum poate construi blocuri cu doar 3 angajați, în timp ce tatăl său ține un restaurant cu 6 angajați.

Relația tatălui său cu familia Niță este cunoscută în comuna Miroslava, rămâne de văzut dacă tânărul antreprenor este un vizionar (așa cum se prezintă) sau doar un alt cap de afiș, abonat la combinațiile din comună!

Pe final de articol mi-a mai rămas o întrebare: Este Chichirău brațul nevăzut al PNL, cea care a aranjat alegerile în Iași și relația REPER – PNL la Miroslava? – viitorul ne va răspunde!

Disclaimer : Pozele prezentate au fost preluate de pe paginile publice a celor doi oameni politici.

Distribuie articolul:

Publică comentariul

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.