Anomalie statistică: Candidat fără voturi la alegerile locale din Iași

Anomalie statistică: Candidat fără voturi la alegerile locale din Iași

În procesul de prelucrare a rezultatelor parțiale ale alegerilor, „Ziarul de Iași” a identificat o anomalie statistică: într-o secție din Copou, unul dintre principalii candidați la funcția de primar nu a primit niciun vot, în ciuda faptului că secția respectivă a înregistrat cel mai mare număr de voturi nule din oraș.

Secția în cauză este secția 34 de la Colegiul Național „Garabet Ibrăileanu”. Conform rezultatelor parțiale, în această secție s-au prezentat la urne 559 de persoane. Procesul-verbal arată că pentru primar au fost 476 de voturi valide, iar alte 83 au fost nule, reprezentând 15% din totalul prezenței la urne.

Candidatul fără voturi este Cosette Chichirău. Fosta șefă a USR Iași a candidat din partea unui partid numit România ECO, o organizație politică nouă și necunoscută la nivel local, care urmează să-și schimbe denumirea în CURAJ. Conform rezultatelor de la secția 34, partidul ECO a primit totuși câteva zeci de voturi pentru listele de candidați la Consiliul Local și Consiliul Județean, la fel și în cazul candidatului la șefia CJ (Adrian Apostolache).

E clar că la secția 34, de la Ibrăileanu, ori au greșit procesul verbal, ori ne-au furat voturile. Sunt 83 de voturi anulate la Primar, cele mai multe din oraș, iar eu am zero voturi, în condițiile în care în aceeași secție, echipa CURAJ a obținut 45 de voturi la CL, 42 la CJ și 51 la Președinte CJ. Din păcate, coaliția PSD-PNL a introdus în secții reprezentanți ai minorităților, care nu au candidați, și ne-au eliminat pe noi, ca să nu putem să ne apărăm voturile. Cu toate acestea, am obținut un scor excelent și la Primărie și la votul politic din Consilii”, a comentat Cosette Chichirău.

Toți ceilalți candidați la alegeri au avut la secția 34 din Copou rezultate conforme cu tendințele locale observate la scrutinul din 9 iunie. Voturile nule pentru buletinele de primar din secția 34 reprezintă aproape 15% din totalul buletinelor introduse în urnă. Verificările ZDI au arătat că doar într-o singură altă secție voturile nule au depășit 10%, însă acolo prezența la vot a fost mică (230 de votanți). Alte 9 secții au un procent al voturilor nule de peste 5%, iar restul de peste 250 de secții din oraș au avut un procent de voturi nule sub 5%, majoritatea fiind sub 3%.

Distribuie articolul:

Publică comentariul

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.